Expo Retratos de la Belle Époque. CaixaForum BCN. Fundación “la Caixa” (imágenes de recurso)

Published on September 30, 2017

Durante las últimas décadas del siglo XIX y las primeras del XX tuvo lugar en la historia de la pintura europea un cambio amplio y profundo, que alteró tanto las convenciones estilísticas del arte de pintar como el marco de las relaciones que vinculan al pintor con su público y su mercado. El retrato es el género que reflejó estos cambios de una manera más ejemplar. Al mismo tiempo que la tradición académica empezaba a decaer, la expansión económica sostenida y los nuevos marcos de convivencia que ofrecía el crecimiento de las grandes ciudades favorecieron la aparición de una nueva demanda social en este género. El fenómeno se difundió rápidamente por todo el continente europeo, de modo que impulsó nuevas convenciones estéticas de alcance internacional, que dieron al retrato una fisonomía artística singular y fácilmente reconocible. La exposición Retratos de la Belle Époque invita a los visitantes a hacer un recorrido por este género, que, además de ser uno de los más relevantes de la época, ofrece claves iconográficas y psicológicas que les permitirán tender puentes entre la historia de la pintura y la historia cultural y social de finales del siglo XIX y principios del XX. Y lo hace a través de setenta y seis obras de artistas como Giovanni Boldini, Oskar Kokoschka, Edvard Munch, John Singer Sargent, Egon Schiele, Joaquín Sorolla y Henri de Toulouse-Lautrec, cedidas por una treintena de museos e instituciones de doce países diferentes.

Retratos de la Belle Époque, coorganizada entre el Consorcio de Museos de la Comunidad Valenciana y la Obra Social “la Caixa”, y comisariada por Tomàs Llorens y Boye Llorens, se podrá visitar en CaixaForum Barcelona del 20 de julio al 9 de octubre de 2011, tras haberse expuesto en el Centro del Carmen de Valencia. Barcelona será el último lugar donde se podrá ver la muestra.

Más información en

Durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX va tenir lloc en la història de la pintura europea un canvi ampli i profund que va alterar tant les convencions estilístiques de l’art de pintar com el marc de les relacions que vinculen el pintor amb el seu públic i el seu mercat. El retrat és el gènere que va reflectir aquests canvis d’una manera més exemplar. Al mateix temps que la tradició acadèmica començava a decaure, l’expansió econòmica sostinguda i els nous marcs de convivència que oferia el creixement de les grans ciutats van afavorir l’aparició d’una nova demanda social en aquest gènere. El fenomen es va difondre ràpidament per tot el continent europeu, de manera que va impulsar noves convencions estètiques d’abast internacional que van donar al retrat una fesomia artística singular i fàcilment recognoscible. L’exposició Retrats de la Belle Époque convida els visitants a fer un recorregut per aquest gènere, que, a més de ser un dels més rellevants de l’època, ofereix claus iconogràfiques i psicològiques que permetran als visitants bastir ponts entre la història de la pintura i la història cultural i social del final del segle XIX i començament del XX. I ho fa a través de setanta-sis obres d’artistes com ara Giovanni Boldini, Oskar Kokoschka, Edvard Munch, John Singer Sargent, Egon Schiele, Joaquín Sorolla i Henri de Toulouse-Lautrec, cedides per una trentena de museus i institucions de dotze països diferents.

Retrats de la Belle Époque, coorganitzada entre el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Obra Social “la Caixa”, i comissariada per Tomàs Llorens i Boye Llorens, es podrà visitar a CaixaForum Barcelona del 20 de juliol al 9 d’octubre de 2011, després que s’hagi exposat al Centre del Carme de València. Barcelona serà el darrer lloc on es podrà veure la mostra.

Més informació a

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"