Ramazan Ayı İle İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz 10 İlginç Bilgi04:33

  • 0
Published on January 29, 2017

Ramazan Ayı İle İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz 10 İlginç Bilgi. Destek vermek için lütfen abone olunuz:

;
;
G+;

10. YARIŞMA
Ramazan ayı öncesinde lezzet yarışması düzenlenirdi. Saray sultanlarına çeşitli ahçıların hazırladığı soğanlı yumurtalar ikram edilirdi. Her bir soğanlı yumurtayı tek tek tadan sultanlar, aşçıların ustalıklarını lezzet testine tabi tutardı. En beğenilen aşçısı, Ramazan ayı boyunca sultanın yemeklerini pişirmeye hak kazanırdı.

9. TEMCÎD
Temcîd, “Yüceltme, Onurlandırma” demektir. Peygamber Efendimizi öven kasîdelere “Temcîd” denir. Müezzinler, camilerden, zikir, salavât, dua metinlerinden oluşan ve adına “temcîd” denilen bu kasîdeleri okuyarak halkı sahura kaldırırlardı.

8. RAMAZAN DAVULU
Günümüze kadar gelmiş bu âdet, âdetâ Ramazanın sembolüydü. Eskiden davulcular mâni de söylerdi.

7. MEDDAH
Osmanlı zamanında kahvelerde iki saat kadar hikâye okuyup taklitlerle hikâyesini canlandıran şahsa denirdi. Meddah, aynı zamanda taklitçi olduğundan, yanında mutlaka asâsı da olur, bununla bazen öfkeli bir ihtiyarı, bazen kudretli bir sultanı, bazen de eli sopalı bir kaynanayı canlandırırdı.

6. ORTAOYUNU
Karagözle Hacivat’ın canlanmış ve büyükler için uyarlanmış şekli olan ortaoyununda, en meşhur iki oyuncu, Kavuklu ile Pîşekâr’dı. Kavuklu Karagözü, Pîşekâr Hacivatı temsil ederdi. Ortaoyunundaki diğer şahıslar da Hacivat-Karagözdeki diğer şahısların canlanmış hali idi. Ortaoyununda kadın olmazdı. Kadın rolünü kadın kılığına girmiş erkekler yapardı.

5. HACıVAT – KARAGÖZ
Çocukların vazgeçilmez Ramazan tutkusu olan bu gölge oyununda, Hacivat’la Karagözden başka, Acem, Arap Bacı, Baltacı, Bebe Rûhi, Çelebi, Tiryaki, Zenne ve Tuzsuz Deli Bekir karakterleri de bulunurdu.

4. KAFTAN
Ramazanın birinci ve sonuncu geceleriyle Kadir ve Bayram Gecelerinde câmi minârelerine kaftan giydirilirdi.

3. SEMÂİ KAHVEHANELERİ
Semâi kahveleri Ramazanın ilk günü açılır, arife günü kapanırdı. Diğer kahvelerden farklı özelliği ise girişin paralı olması idi. Kahvede bir kişi kitap okur, herkes dinlerdi. Kitap okuyan kahve parası vermezdi. Kahvenin yüksek bir sediri olur, âşıklar bu sedir üstünde atışırlardı. Kazanan âşık, ertesi akşam bir başka semâi kahvesine misafir olurdu.

2. İFTÂRİYE

Akşam namazından önce oruç açma faslına iftâriye denirdi. İftâriyede hurma, zemzem, çörek, hoşaf, komposto ve reçel gibi hafif şeyler olurdu. İftâriye ile oruç açılır, akabinde akşam namazı kılınır daha sonra yemek yemeye başlanırdı.

1. İFTAR TOPU
Sultan 4. Murat zamanında Bağdat’ın fethi esnasında son gülleyi atan top Saray-ı Hümâyun’da hususi bir dâireye yerleştirilmiş olduğundan dâimâ dolu durur ve yalnız senede 1 kere Ramazan-ı Şerîfin ilânında atılırdı. Sultan 2. Mahmut zamanında iftar topu Kız Kulesi’nden ve Rumeli Hisarı’ndan atılırdı.

Diğer püpüler içeriklerimiz;

10 Ülkenin 100 Yılda Geçmişten Günümüze Güzellik Anlayışının Nasıl Değiştiğini Gösteren 10 Kadın – BÖLÜM 1:

Kaydedilmiş En Korkunç 10 Lunapark Kazası:

NBA Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Smacı:

Dünya Tarihinin Gelmiş Geçmiş En Büyük 10 Soygunu:

Sizleri Hayrete Düşürecek 10 Ünlünün Vücudunun Belirli Yerlerine Yaptırdığı Sigortalar:

10 Ülkenin Son 100 Yılda Güzellik Anlayışının Nasıl Değiştiğini Gösteren 10 Kadın:

Zamanın Acımasız Olduğunu Geçde Olsa Anlayan 10 Ünlü:

Dünyanın Kaydedilmiş En Korku Dolu 10 Gizemli Paranormal Olayı:

Dünyanın En Komik Filmlerinden En İlginç 10 Banyo Sahnesi:

Dünyanın İzleyeni En Rahatsız Edici Yasaklanmış 10 Filmi:

Google Maps’e Yakalanan 10 İlginç An:

Popüler Oyunların Esinlenerek Yaptığı 10 Karakterin Gerçek Yüzleri:

Dünyanın En Yanıltıcı 10 Pazarlama Taktiği:

Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"